Wat, is dat patat?

Over dit project

Wat, is dat patat?

Idee en uitvoering komt uit de koelkast van iaMeventz. 

In 2016 was de eerste editie. In 2019 alweer de vierde. Dat gaan we vieren. Op maandag 22 april. 

Wat, is dat patat? is een weet-wat-je-eet-festival voor kinderen.  Melk komt van een koe en van aardappels maakt men patat.

https://www.facebook.com/events/424111011693582/

Kinderen laten kennismaken met (h)eerlijk eten en bewust worden van de natuur en bewegen. Kortom op een speelse manier kinderen bewust maken van een gezonde leefstijl.

Melk komt niet uit de supermarkt en van de fabriek, maar komt van koeien. Patat wordt gemaakt van aardappels. Een kip legt eieren. Kortom: kinderen bekend laten worden met de oorsprong van ons eten. Het boerderijleven.  Op een laagdrempelige manier kinderen iets leren over ons eten, bewegen en onze natuur. Vandaar dat we het in een festivalvorm gieten. Het vindt plaats in Amersfoort, de Wagenwerkplaats.

Voor wie is dit festival

Dit event is voor gezinnen.  Het is op Tweede Paasdag, juist een dag om eropuit te gaan. Het is dan ook het lekkerste (paas)festival voor kinderen.

Wat is het doel van het festival.

Kinderen bewust laten worden van eten, waar het vandaan komt, van de natuur en bewegen.  Het boerenleven. Melk komt van een koe.  Patat wordt gemaakt van aardappels. Heel veel kinderen weten dat niet meer.

Hoe ziet het festival eruit

Maandag 22 april, tweede paasdag, is alweer de vierde editie van Wat, is dat patat? Het weet-wat-je-eet-festival voor kinderen.

Melk komt van een koe en van aardappels maak je patatjes.

Het is van 11.00 – 16.00 uur op de Wagenwerkplaats. Kinderen betalen een kaartje en (groot)ouders mogen gratis mee. Het kaartje geeft recht op een stempelkaart, zodat kinderen mee mogen doen aan allerlei proefjes en activiteiten.

Wat is er allemaal te doen.  Een greep uit het programma. Jan de Survivalman gaat met de kinderen op zoek naar eetbare producten op de Wagenwerkplaats, daar gaat hij een soep van maken. Ook kan je bij hem broodjes bakken. Bij het Groene spoor kunnen kinderen zaadbommen maken. Er is een kinderboerderij. Met geiten, schapen, kippen een ezel en koe. Van Gogh Frites deelt fritesplantjes uit. Thuis kan je het groeiproces van de aardappel meemaken. Op 28 augustus kun je met je aardappels naar het oogstfeest bij kinderboederij de Vosheuvel.

Nieuw dit jaar is de Paasrun. Om 11.00 uur geeft wethouder Janssen het startschot. Kinderen met hun (groot)ouders mogen meedoen. Het is een “gezonde ronde, je mag lopen of rennen. Deze activiteit is voor iedereen. Dit is een samenwerking met Sportivate. Daar heb je geen kaartje voor nodig. Het is een leuke manier om gelijk je paasontbijt te verteren.

Je kan je eigen groentefrietjes maken. Er is een groentequiz. Een imker vertelt het belang van de bij. Bij hem kun je ook van bijenwas kaarsen maken. Het is Pasen, dus de paashaas huppelt ook rond. Er worden op het terrein paaseieren verstopt, vind je die, dan krijg je een leuk prijsje.  Je kan je eigen smoothie maken door te fietsen op een hometrainer. We gaan ook aan de slag met zwerfafval. Het is een festival over gezond eten, meer bewegen, minder rotzooi. Het gaat over een gezonde leefstijl. De dag heeft een speelse festivalsfeer en niet met een wijsvinger.

 

Kom gezellig met je kinderen tweede paasdag vieren op de Wagenwerkplaats.  Volg het nieuws op Facebook. Wat, is dat patat?