Mirakels Amersfoort

Over dit project

Mirakels Amersfoort.

Onder de werktitel, het Mirakel van Amersfoort, is er in 2015 een pilot gestart. We willen met de technieken van nu het verhaal van Amersfoort vertellen.

In 2015 was er een projectie show op de Onze Lieve Vrouwtoren en er waren twee muurtekeningen.Van een draak verwijzend naar het verhaal van Joris en de Draak en een Maria beeld, verwijzend naar het verhaal van het Mariabeeldje dat in de Eem was gevonden. Amersfoort was vroeger een pelgrimsstad.

In 2016 hebben we het het begin gemaakt van een traditie en de naam verandert in Mirakels Amersfoort.

https://www.facebook.com/mirakelsamersfoort/?hc_ref=SEARCH

Amersfoort is rijk aan verhalen die het vertellen meer dan waard zijn, zoals verhalen over de raddraaiers in de Koppelpoort, de gevangenis in de Dieventoren en het dagelijks leven in de Mannenzaal, maar ook over beroemde inwoners van de stad zoals Piet Mondriaan en Johan van Oldenbarnevelt. Met ‘Mirakels Amersfoort’ wordt elk jaar een verhaal of een thema uitgelicht en op een eigentijdse manier verteld.

Wat is het doel?

De historische binnenstad is een van de meest gewaardeerde attracties van de stad. We willen de geschiedenis van de stad vertellen door middel van de technieken van nu. De verhalen en mirakels die de stad Amersfoort rijk is uitbeelden en vertellen door virtual reality, een projectieshow, lichtshow, audio-installaties enz.  Door het opzetten van een winters evenement waarbij de focus ligt op de beleving van deze historische binnenstad boordevol verhalen, creëren we een manier om de stad ook in de winter op de kaart te zetten.

Doelstellingen

‘Mirakels Amersfoort’ moet uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement dat een toenemend aantal bezoekers op eigentijdse wijze in aanraking brengt met het culturele erfgoed van de stad Amersfoort.  Met elk jaar een thema, waarbij dit jaar de geschiedenis van de stad als het onderliggende thema gekozen is.

Het thema in 2016 was de ‘geschiedenis van Amersfoort’.

Je werd op je rondtocht begeleid door een bijzondere voice-over die je door Amersfoort rondleidt.  Met een koptelefoon loop je door de stad. Die voice-over is van Maarten van Rossem. Tijdens je rondtocht kom je erachter dat Maarten een bijzondere band heeft met de stad. Een naamgenoot van hem, de gevreesde veldheer Maarten van Rossum, stond in 1543 voor de Koppelpoort en viel Amersfoort (door een list) binnen. Maarten’s stem leidt je door de stad en op je rondtocht kom je een vijftal bijzondere wonderlijke belevenissen tegen die allemaal te maken hebben met de ontwikkeling van de stad Amersfoort. Met een vr bril kon je op de Koppelpoort de belegering van de stad zien. In de Toren was er een animatie over het verhaal van Maria en het beeldje. Op de Joriskerk, werd door middel van videomapping het verhaal verteld van Joris en de draak.

In 2017 staat het leven van Mondriaan centraal. Hij is hier immers geboren. hou de Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws.  https://www.facebook.com/mirakelsamersfoort/?hc_ref=SEARCH

iaMeventz is betrokken bij de artistieke inhoudt en de coördinatie van het Mirakels Amersfoort.